2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.06.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
1924-ben alakították községgé Kelebiát. A Szabadkától elszakított terület immár százéve önálló település. Számos program, esemény emlékszik majd erre. 2024. június 4-én Végső István történész tartott előadást a kelebiai könyvtárban ebben a témában.
Idén 100 éves Kelebia
Az egykori szabadkai pusztarész története a legrégebbi korszakokban indul. Őskor, keresztény középkor, a pusztulás évszázadai határozták meg históriáját. Szabadka "gyümölcsös kertje" végül 1918-ban szerb megszállás alá került, majd Trianon miatt elszakadt anyatelepülésétől. 1921-től új útra kellett lépnie. 1924-ben lett önálló község.

Ám az, hogy ki a kelebiai, hogyan áll azt itteni identitás, és az miből is állhat, arról Végső István történész beszélt. A kelebiai könyvtárban telt ház mellett tartott előadást arról, hogy a honfoglalás korától, az első oklevél kibocsájtáson keresztül a szabadkai időszakon át, a két világháború közti korszakon átívelően, a foci sikerek mellett a vasutas, a szőlőtermesztő foglalkozásokon át a helyi értékekig. Interaktív módon a jelenlévők is elmondták, hogy szerintük ki a kelebiai. Így baráti beszélgetéssé vált az esemény, amely később visszanézhető lesz.