2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.07.01.
II. Világháború, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Élet a hátországban (1939-1945) című konferencián adott elő Végső István történész május végén. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézetben az MTA II. Világháború Története Albizottság szervezésében egész napos tudományos tanácskozás volt.

A konferencia hazai és nemzetközi esetpéldákon keresztül mutatta be, hogy a hátország életét. Sok remek előadást hangzott és legtöbbje új kutatásokat és eredményeket mutatott be.

Végső István történész Egy szőke és egy bombázó - Szapper Ilona internálása és népbírósági ügye címmel adott elő. A Veszprém vármegyei Péti Nitrogénművek Rt. ellen 1944. június 14-én a 15. Amerikai Légi hadsereg 55. bombázó osztályának. (55. Bombing Wing) négy ezrede intézett támadást. A bombatámadásban 16 polgári áldozat vesztette az életét, 4 fő súlyosan megsebesült. A katonai egységek közül 14 fő hunyt el, 29 sérült meg. A nitrogénműveken dolgozó munkaszolgálatosok közül 7 fő vesztetté életét, 4 fő megsebesült. A veszprémi Bf 109 Ga-6 "Puma" vadásszal megütköző amerikaiak közül 16 repülőgép lezuhant. A túlélő repülősök közül egy személy a veszprémi kórházba került. Szapper Ilona tisztségviselő látogatta, segítette a lábadozó katonát. Emiatt 1944-ben internálták. 1945 októberében feljelentette az ellene fellépőt. A Veszprémi rendőrség, népügyészség, népbíróság, majd a Népbíróságok Országos Tanácsa mellett a korabeli média is foglalkozott az üggyel így rekonstruálható a „hátországban" lezajlott 1944-es eseménysor. A kutatónak sikerült az amerikai pilótát beazonosítani, de még az is kiderült, hogy Szapper erősen kirúzsozva érkezett a kórházba, ahová frissen sütött almás süteményt vitt a lábadozó katonának.