2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.07.23.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Minden év decemberében kihirdetésre kerül a következő évre vonatkozó, trend-előrejelzésnek is tekinthető év színe. A cikkben a Pantone Intézet Év színe mozgalmával, kezdeményezésével és jelentőségével foglalkozunk.
Az év színe mozgalma, kezdeményezése és jelentősége

Minden évben a Pantone Intézet hirdeti ki az Év színét. A pályafutását kereskedelmi nyomtató cégként kezdte, de híressé a színkódrendszerek kidolgozásával vált. Emiatt van az, hogy a laikusok leginkább az Év színe választás miatt ismerik a vállalatot. A Pantone Év színeinek teljes története megtalálható a kreativwebdesigntanfolyam.hu oldalon.


A Pantone Intézet


A cikk további részében nézzük meg azt, hogy a Pantone-nak miért van fontos szerepe abban, hogy a színekkel kapcsolatos kommunikáció divatossá vált. 1963-ban forradalmasította a nyomdaipart, ugyanis ekkor alkotott meg egy szabványosított színrendszert. Ez a rendszer tette lehetővé a színek megbízható kiválasztását és reprodukálását.


Napjainkban a Pantone színkatalógusok az egész világon elterjedt szabványnak tekinthetőek. Természetesen nemcsak különböző anyagokból legyártott színmintákról van szó, hanem olyan színrendszerekről is, amelyek digitálisan elérhetőek. Utóbbiakra a grafikusok és dizájnerek a tervezés fázisában a grafikai programokon belül tudnak támaszkodni. Az Év színére minden esetben hatással vannak a társadalmi trendek, valamint a világban zajló történések.


A színkommunikációs rendszer


A színkommunikációs rendszernek köszönhetően az iparágak szabványos színekben tudnak gondolkodni. Annak köszönhetően, hogy a kommunikáció egységes, egyszerűbbé válik a tervezés és a gyártás folyamata. Azok számára, akiknek fontos a színek tudatos alkalmazása, a Pantone Color Institute a színkódokon és a katalógusokon kívül tanácsadói szolgáltatásokat és komplett eszköztárat is biztosít.


Az arculat kialakítása


A Pantone Intézet akár egy konkrét márka arculatának létrehozásába is bevonható. Nem véletlen, hogy a színkiválasztó online eszközét sok-sok szakember használja, iparágtól függetlenül.


A Pantone egyetlen színben próbálja kifejezni a világon érzékelhető tendenciákat. A döntésre egyaránt hatással vannak az események, az utcai divat és a társadalmi hangulatváltozások. Szóval bátran kijelenthető, hogy az Év színének minden esetben szimbolikus üzenete van. Megfogalmazódnak benne a jelenleg történő változások, valamint a jövő sejtelme.


Összefoglalva, a Pantone Intézet irányt mutat a színtrendek terén, elősegíti a színek tudatosabb és hatékonyabb használatát. Minden évben kihirdeti az Év színét, amely globális hatással van a divatra, a lakberendezésre, a grafikai tervezésre és egyéb kreatív iparágakra. Kezdeményezése világszerte elismert. A színkiválasztás alapos kutatáson és elemzésen alapul, figyelembe véve a társadalmi, gazdasági és kulturális trendeket.