2024.09.26.
Magyar Nemzeti Galéria

Október 13-ig látható az Így történt.

2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.09.17.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Két zombori diák 1877-ben a történelmi Magyarországon indult neki egy hihetetlen útnak Erdélybe. Erről adott ki és írt könyvet Nikowitz Oszkár diplomata, volt belgrádi nagykövet. A Kisszállás Művelődési Ház és Könyvtárban mutatták be a Zombortól Udvarhelyi (megvissza!) című könyvet.
Egy csodálatos erdélyi gyalogút históriája
Nikowitz Oszkár kisszállási származású. A négyestelep, vitéztelep egykori tanítójának fiaként hazaérkezett ezzel a könyvbemutatóval. A szeptember 21. telt házas eseményen sok régi barát, ismerős gyűlt össze köszönteni földijüket. A könyvbemutatón Maczkó József kelebiai polgármester volt a partnere a beszélgetésben a könyv szerzőjének. Bundula Melinda, a Kisszállás Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Nikowitz Oszkár nagyon részletesen igyekezett bemutatni azt az életmódbeli, történeti, sőt külpolitikai helyzetet, ami az 1870-es évekre jellemző volt. Betyárvilág, magyar belpolitika, Erdély helyzete, orosz-török háború, az akkori útviszonyok minden befolyásoló tényezők voltak, ahogy megértsük ezt a lehetetlen küldetést. 50 napos, 1500 km-es útjukról tartalmas naplójuk majdnem százötven évig lappang a családi iratok között, Magával ragadó módon megírt kordokumentum. Az összes településről írt a két diák, ahol megfordultak. Csodálatos erdélyi tájak, kalandos út az, amin az érettségi előtt álló fiúk végig mentek. Korrajz, földrajzi-történeti betekintés egy letűnt időszakba. A könyv elején és végén Nikowitz Oszkár a napló és a magyarsors szülte gondolatai teszik még érdekesebbé a kiadványt.
A könyvbemutató baráti beszélgetéssel és dedikálással végződött.

Keretes:
Nikowitz Oszkár 1949-ben, Kisszálláson született, bácskai menekült családba. Édesapja külterületi tanító volt. Nikowitz Oszkár Szegeden végzett 1972-ben klasszika-filológia szakon szerzett diplomát. Szinkrondramaturg, fordító és tanár munkakörökben dolgozott, 1995-től a Határon Túli Magyarok Hivatalában, 1998-tól 2010-ig a Külügyminisztériumban tisztviselő volt. Magyarország brüsszeli NATO-nagykövetségén, majd nemzeti szakértőként az EU-ban tevékenykedett. 2010 és 2014 között belgrádi nagykövet.