2024.09.26.
Magyar Nemzeti Galéria

Október 13-ig látható az Így történt.

2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

Magyar Nemzeti Galéria - Budapest
Magyar Nemzeti Galéria
Cím: 1014, Budapest Szent György tér 2.
Telefonszám: (1) 201-9082
Nyitva tartás: K-V 10-18
2024.09.26.
hír, Holokauszt, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Október 13-ig tekinthető meg a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton a közönség számára máig szinte ismeretlen műegyüttes látható: olyan zsidó származású, szemtanúvá váló képzőművészek – zömmel 1944 és 1947 között készült – egyedi és sokszorosított grafikái, albumai, amelyek a koncentrációs táborok, a gettó vagy a munkaszolgálat mindennapjait örökítik meg narratív, figuratív, sőt sokszor képregényszerű formában.

Az albumok személyesek, intimek, ugyanakkor az egész világnak szóló tanúságtételek. A holokauszt képzőművészeti ábrázolása, a szemtanú művészek nézőpontja, a látottak művészi dokumentálása kulcsfontosságú a holokauszt megértéséhez, értelmezéséhez – az idő múlásával, a túlélők emlékezetének halványulásával ezek az alkotások rendkívüli mementókká is válnak. A kiállítás közel 30 művész, többek között Kádár Béla, Bálint Endre és Gedő Ilka munkáit mutatja be. A kiállításon szereplő műtárgyak nagy része a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből érkezett, ezeket a műveket egészítik ki más magyarországi intézmények darabjai, ugyanakkor Izraelből és Németországból is kölcsönöztek a tárlatra fontos rajzsorozatokat. A kiállítás kurátora Farkas Zsófia, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár művészettörténésze.

Az utolsó hetekben több izgalmas programot is ajánl a múzeum a kiállításhoz kapcsolódóan. Szeptember 28-án szombaton 19 órakor a Katona József színház Sorstalanság című előadása vendégszerepel a Galériában, az előadás előtt a tárlat is megtekinthető. Október 8-án, kedden 17 órakor A trauma kirajzolódása címmel kerekasztal-beszélgetésre várja a múzeum az érdeklődőket. Gyárfás Dorka kulturális újságíró Richter Júliával, a Traumaközpont klinikai igazgatójával és Farkas Zsófia kurátorral beszélget arról, hogy a művészet lehet-e eszköze a traumafeldolgozásnak. Október 13-án vasárnap 16 órakor rendhagyó programmal zárul a kiállítás: Farkas Zsófia kurátor tárlatvezetésén Bársony Péter brácsaművész közreműködik, egy különleges zeneművet megidézve.