2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.04.21.
építészet, hír, Kína, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A pekingi Régi Nyári Palota mását építik a kelet-kínai Csöcsiang tartományban több mint négyszáz hektáron, a fővárosi emlékhely igazgatósága azonban vitatja ennek jogszerűségét, és perrel fenyeget a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt.

Hengtien járásban Kína egyik legnagyobb, azonos nevű magánvállalata, hatalmas filmdíszletekként is szolgáló építményekkel tarkított turisztikai parkot épít és a napokban jelentették be, hogy a Tiltott Város és a Tienanmen téri kapubástya másolata után 2016-ra - 95 százalékban - a Régi Nyári Palotáé is elkészül.

A négy részre osztott terület legnagyobbika már idén májustól látogatható lesz - közölték a helyi illetékesek. A vállalkozás nagyjából 30 milliárd jüanba kerül, a kezdetben tervezettnél tíz milliárd jüannal többe. A beruházásba több mint 1 milliárd jüannal szálltak be hazai és külföldi befektetők.

A vita, hogy felépíthető a másolat vagy sem, nem új keletű, 2008-ban a Hengtien már jelezte, hogy hajlandó felépíteni a "kertek kertjének" mását Csöcsiangban, az eredetitől körülbelül ezer kilométerre, de a felvetés olyan heves ellenállásba ütközött, hogy végül lesöpörték a tervet az asztalról.

A jelek szerint azonban a cégcsoport mégis a másolat felépítése mellett döntött, amire a Régi Nyári Palota hivatalának vezetése némileg ingerülten reagált.

A Hszinhua hírügynökséghez eljuttatott levelükben azt írták: álláspontjuk szerint a Csing-dinasztia császárai által építtetett pavilon- és kertkomplexum egyedi és nem másolható. Ugyanakkor hozzátették, hogy ha ez mégis megtörténne, akkor csakis országos szervezetek felügyelete mellett, minőségi szabványok betartásával kivitelezhetnék.

A Régi Nyári Palotát (Jüenmingjüen) a második ópiumháború idején, 1860-ban angol-francia szövetséges csapatokfeldúlták, lerombolták és kifosztották; felbecsülhetetlen muzeális értékű műtárgyakat vittek el. A szövetséges - amerikai, orosz és brit - csapatok, az úgynevezett bokszerlázadás leverése idején 1900-ban a Nyári Palotával együtt ismét kifosztották.

A Tiltott Város területének ötszörösén fekvő, Peking északnyugati kerületében elterülő Régi Nyári Palota építkezései 1707-ben kezdődtek és további 150 éven át folytatódtak. A több mint 95 százalékban kínai stílusú építmények, templomok, hidak százai mellett a meghívott jezsuita misszionáriusoknak köszönhetően többek közt európai stílusú épületek, szökőkutak, kertek is helyet kaptak benne.

A maradványok, illetve romok felújítása máig elhúzódó viták tárgya azok között, akik szerint e kulturális örökséget meg kell hagyni mostani állapotában, illetve, akik szerint az állagmegóvásnál is többet kellene tenni, újra kell építeni az eredetit. Az illetékes állami hivatal mindenesetre 2010-ben a palota területét régészeti parknak minősítette.

(MTI)