2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2015.04.22.
hír, képzőművészet, néprajz, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Építészek kerekasztal-beszélgetése és szakmai elemzés a budapesti új múzeumnegyed első négy nyertes épületéről; a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokának falfestés-ikonográfiája és az eddig itt őrzött gipszmásolatok sorsa; a Közlekedési Múzeum története és Óbuda kis „múzeumnegyede” a Zichy kastélyban; interjú a 2014. évi MúzeumCafé Díjassal és a világ jelenlegi legnagyobb múzeumi beruházásának egyiptológus vezetőjével; a két háború közötti hazai múzeumépítészet és egy százegy éves régész portréja – mindez és még sok minden más érdekesség a múzeumok hazai és nemzetközi világából a most megjelent legújabb MúzeumCaféban.

A lapot bevezető szokásos színes rovatok – hazai és nemzetközi múzeumi hírek, kiállítás-, weboldal- és könyvajánlók – után a Múzeumguide-ban ezúttal egy kerekasztal-beszélgetés leiratát lehet olvasni: január végén a budapesti Városligetbe tervezett új múzeumok közül az első négy nyertes épületről beszélgettek a szerkesztőség meghívására Gunther Zsolt, Kádár Bálint és Karácsony Tamás építészek, valamint Szemerey Samu építész-urbanista.

Az ezt követő Disputában a majd ezekbe az új épületekbe kerülő intézmények, illetve a Zeneház-munkacsoport vezetői – Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum, Ritoók Pál, a Magyar Építészeti Múzeum és Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum igazgatója, valamint Batta András zenetörténész – mondja el a szerkesztőség körkérdésére, hogy a győztes tervek ismeretében a további munka folyamán szerintük milyen speciális gyűjteményi-működési igényeket kell majd még figyelembe venni a megvalósítás során.

A Műhely rovatban először – még mindig a Liget Budapest Projekthez kapcsolódva – a Szépművészeti Múzeum felújítás előtt álló Román Csarnoka falfestményeinek ikonográfiájába és az eddig ott tárolt gipszmásolatok történetébe nyújt bepillantást egy-egy írás, majd a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője osztja meg véleményét a hosszú évek óta első hazai nemzetközi tervpályázat tapasztalatairól; a rovat utolsó írása egy hazai magángyűjtő, Kozák Gábor kortárs kollekciójába nyújt betekintést az anyag egy részének szentendrei kiállítása kapcsán.

A Posztamensben Kovács Dániel művészettörténész, a MOME projektmenedzsere mutatja be a Múzeumnegyed pályázatának értékelési folyamatát és mondja el az első négy nyertes épületről alkotott szakmai véleményét.

A Múzeumnegyed rovat első írása ezután a két világháború közötti hazai múzeumépítészet történetét tekinti át, bemutatva Balassagyarmat, Veszprém, Debrecen és Keszthely ekkor emelt kiállítási célú épületeit; a következő cikkből az ugyancsak felújítás előtt álló Közlekedési Múzeum története rajzolódik ki alapításától máig; végül egy sajátos kis „múzeumnegyedbe”, az óbudai Zichy kastélyba vezet az út, amelynek kalandos története során sokféle kulturális funkciója is volt, és ahol ma több kiállítási intézmény működik egymás mellett.

A Múzeumőr rovat első vendége ezúttal a 2014. évi MúzeumCafé Díjas Dabi-Farkas Rita, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa, aki megértési nehézségekkel élő fiatalok számára szervezett múzeumi foglalkozások kitalálásáért és koordinálásáért nyerte el a szerkesztőség elismerését; ezután Tarek Sayed Tawfik Ahmed egyiptológus, a Kairó közelében, a gízai piramisok mellett a sivatagban épülő Grand Egyptian Musem igazgatója beszél a lap munkatársának a világ jelenleg zajló legnagyobb múzeumi beruházásáról; utána a több mint százegy éves Patay Pál régész osztja meg szerteágazó munkásságának eredményit az olvasóval a vele készített interjúban; majd végül Hermann Róbert hadtörténész mutatja be szakmai pályáját és jelentős 1948–49-es tematikájú magángyűjteményét.

A lapot szokás szerint minden egyes írásának angol nyelvű összefoglalója zárja.


A többszörös hazai és nemzetközi dizájn-díjas MúzeumCafé megvásárolható a Relay és az Inmedio nagyobb hírlapüzleteiben, az Alexandra könyvesbolt-hálózatban és a jelentősebb fővárosi és szentendrei múzeumok shopjaiban.