2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.04.23.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Együttműködési megállapodást írt alá szerdán az Országházban a tavaly februárban életre hívott Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke, Földváryné Kiss Réka a lengyel testvérintézmény, a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) elnökével, Lukasz Kaminskivel, a megállapodás közös projekteket, egymás kiadványainak megjelentetését, szakértők cseréjét, kiállítások, tudományos és oktatási rendezvények szervezésében való együttműködést irányoz elő.

Az IPN küldöttsége és a magyar vendéglátók pódiumbeszélgetésen vettek részt az Országházban, délután pedig Kaminski a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a XX. századi lengyelországi diktatúrák emlékezete címmel tartott előadást.

Amint Földváryné Kiss Réka az MTI-nek az IPN elnökével közösen adott interjúban elmondta, nagyon fontos gesztusnak értékeli, hogy a lengyel intézet kereste meg őket az együttműködés szándékával, ami azt is bizonyítja, hogy az évszázados lengyel-magyar kapcsolatrendszer nem sztereotípia, hanem realitás. A NEB-nek ez az első hivatalos nemzetközi együttműködési megállapodása, noha folyamatosan építi ki nemzetközi kapcsolatrendszerét, mások mellett határon túli magyar intézményekkel, román és cseh partnerintézetekkel.

A mostani keretmegállapodást a NEB tavaly októberi varsói látogatása során készítették elő. A közös projektek között említette a NEB elnöke a lengyel-magyar vonatkozású kölcsönös iratfeltárásokat, a közös kutatási programokat és az ismeretterjesztést. Elsősorban az 1956-os forradalom és szabadságharc került szóba "mint a szabadság fontos fókuszpontja mindkét nép történelmében" - hangsúlyozta a NEB elnöke -, de legalább olyan fontos az, hogy hogyan lehet átadni a diktatúra megélt tapasztalatait a "nálunk szerencsésebb nemzeteknek", amelyeknek nincsenek személyes élményeik arról, hogy mit jelent diktatúrában élni.

Az IPN 15 éves múltra, jelentős eredményekre tekinthet vissza, több ezer munkatárssal, országos hálózattal rendelkezik, de amint Lukasz Kaminski elmondta, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának tanulni magyar partnereiktől. Kiemelte a volt szovjet tömb országai levéltárainak együttműködését, tekintettel arra, hogy egyelőre nincs teljes hozzáférés az orosz levéltárakhoz. Példaként említette, hogy a magyar kollégák jelezték: nagyon fontos anyagok vannak arról, hogyan próbáltak a magyar állami szervek, köztük a titkosszolgálatok a lengyel Karol Wojtyla (II. János Pál pápa) környezetébe férkőzni. De fontosnak nevezte a nyugati országok tájékoztatását is, "mert addig nem fogják megérteni a jelenünket, amíg nem ismerik meg, hogy az milyen történelmi tapasztalatokon alapul".

Az IPN kiterjedt nemzetközi együttműködést folytat, nemcsak európai intézményekkel van megállapodása, hanem például a jeruzsálemi Jad Vasemmel és a washingtoni Holokauszt Múzeummal is. Nagyon fontos számukra a diktatúra örökségével való elszámolás, és nemcsak a kommunista, hanem más diktatúrák tapasztalataiból is sokat lehet okulni, ezért világszerte együttműködnek különböző levéltárakkal - mondta el Kaminski. Fontosnak tekintik a XX. századi lengyel történelmi tapasztalatok nemzetközi megosztását, mert így jobban meg tudják érteni Lengyelországot a világban.

Földváryné Kiss Réka szerint, bár a NEB és az IPN szervezeti felépítése, nagyságrendje eltér egymástól, az alapvető célok közösek: a múlt feltárása és a diktatúra rejtett működési mechanizmusainak a megértése. Kik döntöttek, milyen motivációk mentén, és kik hajtották mindezt végre? Az adatfeltárással kapcsolatban elmondta: az elmúlt időszakban folyamatosan egyre több iratanyagot adtak át a levéltáraknak, inkább az a probléma, hogy nincs elegendő emberi erőforrás a feldolgozásukra. Ugyanakkor, élve a törvényi felhatalmazással, a korszakra vonatkozó, még minősített iratok áttekintését is megkezdte a bizottság.

"Ahol nagyon erősnek érzem a lengyel intézetet és a magyar történész társadalmat is, ez a történeti tudásnak a társadalommal való megismertetése, azoknak a jól használható eszközöknek a megtalálása, amelyekkel az ismeretanyagot és az üzeneteket el lehet juttatni. Az IPN nagyon sok mindent talált már ki, a társasjátékoktól kezdve az online felületeknek a nagyon kreatív és újszerű használatáig. (...) Lehet sok mindent tanulni tőlük. Nagyon fontos, hogy a fiatalabb nemzedékeknek át tudjuk adni ezeket az ismereteket, és ehhez megtaláljuk a legmegfelelőbb eszközöket és formákat" - hangsúlyozta a NEB elnöke.

(MTI)