2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
2015.04.24.
hír, művelődés, szabadidő, rekonstrukció, turizmus, vallások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Pallavicini család XIX. században létesült sírkápolnája épült újjá Nemzeti Emlékhelyünkön, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. „A skanzen területén kialakításra kerülő építmény annak hű mása, mint ami az 1880-as évektől az őrgrófi család, a Pallaviciniek dél-alföldi temetkezési helyéül szolgált a XX. század derekáig. A kápolna mostani megépítésével nemcsak az Emlékpark gyarapodik egy nagyszerű, új létesítménnyel, hanem a magyar nemzet is elégtételt szolgáltat egy, a történelmünkben pozitív szerepet játszó családnak” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Kertész Péter, az Emlékpark ügyvezető igazgatója.

2015. április 24-én, sajtónyilvános eseményen mutatták be az egykori Pallavicini-kápolna hű mását. A vallásos összejöveteleknek helyt adó kistemplom építése pályázati forrásból, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából, a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” támogatásával valósult meg. A pályázatnak köszönhetően a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban egy ökumenikus vallási útvonalat alakított ki az Emlékpark projekt partnereivel együtt (Szeged-Csanádi Egyházmegye; Mórahalom Város Önkormányzata; Új Évezred Református Központ, Temesvár), amelynek része, hogy az ópusztaszeri Emlékpark, az összmagyarság találkozóhelye egy újabb szakrális építménnyel bővült.

„A vallási turizmusban rejlő lehetőségek mind jobb kiaknázása közös érdeke Magyarországnak és Romániának, ezért a határok nem jelenthetnek és nem is jelentenek akadályt” – mondta Kertész Péter, az Emlékpark vezetője. „A projekt megvalósulása által egy lépéssel ismét közelebb kerülhetünk határainkon túl élő magyar testvéreinkhez is” – folytatta gondolatait.

„Az ópusztaszeri skanzenben ezzel az új közösségi térrel, a templommal teljessé válik a múzeumfalu. Az újjászülető Pallavicini-kápolna méreteiben és külső megjelenésében egyaránt illeszkedik a XIX–XX. századi Dél-Alföld jellegzetes épületegyütteseihez. Mindezeken túl az őrgrófi család szakrális építménye alkalmas lesz eredeti funkciójának betöltésére is. Reményeink szerint házasságkötéseknek, keresztelőknek, rózsafűzér társulásoknak, más spirituális közösségi alkalmaknak lesz majd méltó és áldásos helyszíne.”- méltatta a projektet az Emlékhely vezetője.

A projekt további elemeit Sipos Tamás, az Emlékpark pályázati koordinátora ismertette, bemutatva az öt beruházási helyszínen létrejött turisztikai attrakciókat, és a projekt keretében megszervezett szakmai rendezvényeket. Ezt követően Gazda István, a temesvári Új Ezredév Református Központ elöljáró lelkipásztora mutatta be a pályázat határon túli megvalósulását.

A projektzáró eseményen részletesen megismerhették a kápolna történetét a jelenlévők, majd Tóth Antal etnográfus vezetésével az Ányási kápolna bejárásával zárult az esemény.