2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.04.23.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az amerikai hírszerzésnek a hidegháború idején értékes információkat átadó Ryszard Jerzy Kuklinski ezredes - akit a NATO első lengyel tisztjeként is emlegetnek – életéről nyílt csütörtökön kiállítás Szegeden, a Megyeházán.

Filip Frackowiak, a Ryszard Kuklinski Múzeum igazgatója a tárlat megnyitóját megelőző előadásán kifejtette, az 1930-ban született lengyel hazafi fontos szerepet játszott abban, hogy az 1970-es években sikerült elkerülni a harmadik világháborút, amelyet atomfegyverekkel vívtak volna.

Ryszard Kuklinski 1947-ben kezdte meg katonai pályafutását, kivételes tehetségének és szaktudásának köszönhetően gyorsan haladt előre a ranglétrán, 1963-tól már a lengyel néphadsereg felső vezetésében dolgozott, katonai tervezéssel foglalkozott.

Beosztása révén megtudta, hogy hazája területén titokban atomfegyvereket tárolnak a szovjetek - mondta a történész.

Az 1970-es évek elején maga vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. Elhatározásában közrejátszott, hogy a prágai tavasz után a Varsói Szerződés erői lerohanták Csehszlovákiát, és az, hogy 1970-ben a lengyel tengermelléken a tiltakozó munkások ellen bevettették a hadsereget – tudatta a szakember.

Az ezredes a honvédelmi miniszter, majd az országot irányító Wojciech Jaruzelski tábornok jobbkeze volt, a Varsó Szerződés ülésein pedig a lengyel delegáció titkáraként dolgozott. Így kezébe jutott a Nyugat-Európa megtámadásáról készített terv is. Ez alapján a lengyel és kelet-német egységek Dániát, Németország, Belgium és Hollandia egy részét foglalták volna el egy atomtámadás után – közölte az igazgató.

Tíz év alatt Ryszard Kuklinski életét is kockáztatva több mint negyvenezer oldalnyi anyagot adott át az amerikaiaknak. Tájékoztatta a CIA-t a fegyverkezésről, a hadieszközök, köztük a tankok műszaki leírásáról, és felfedte, háború estén hol helyezkednének el a szovjet katonai irányítópontok – mondta Filip Frackowiak.

Lelepleződéséhez az vezetett, hogy tájékoztatta az amerikai hírszerzést a lengyelországi hadiállapot bevezetésének előkészületeiről. Az amerikaiak családjával együtt kimenekítették Lengyelországból, ahol 1984-ben távollétében halálra ítélték. Rehabilitációjára 1997-ben került sor, és csak egy évvel később látogathatott haza Lengyelországban.

A Megyeháza aulájában rendezett lengyel, angol és magyar nyelvű kiállítás fotók és dokumentumok segítségével mutatja be Ryszard Kuklinski életútját és tevékenységét.

(MTI)