2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Thorma János Múzeum - Kiskunhalas
A múzeum épülete
Cím: 6400, Kiskunhalas Köztársaság utca 2.
Telefonszám: (77) 422-864
Nyitva tartás: III.1-XI.30.: K-Szo 9-17
2015.05.21.
Thorma János Múzeum
festészet, hír, képzőművészet, könyvbemutató, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:


A közeljövőben a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban nyílik meg az az állandó kiállítás, amely méltó színteret ad a nagybányai művésztelep világát bemutató legnagyobb magyarországi kiállításnak. A tárlatban kiemelt helyet foglalnak majd el a múzeumnak nevet adó művész-tanár alkotásai. Mindez azután válik lehetségessé, hogy az egykor a román Securitate zaklatásai elől menekülő erdélyi házaspár nemrég hatalmas értékű adományt nyújtott a kiskunsági múzeumnak. Az adományozók kollekcióját és a Thorma János műveit összegző két kötetet júniusban mutatják be Magyarországon és Európa több országában.

Az 1870-ben Kiskunhalason született Thorma János neve nemcsak a monumentális Talpra magyar! vagy a baljós fény-árny ábrázolásával a szabadságharc elbukásának drámai hangulatát hűen tükröző Aradi vértanúk című festménye révén ismert. Miután szülei a századforduló előtt Erdélybe, Nagybányára költöztek, a már diákkorában is tehetségesnek mutatkozó alkotó később itt lett a világszerte ismert művésztelep egyik alapítója, majd évtizedeken át az egyik tanára, ügyvivője. Thorma János már fiatalon nemzetközileg ismertté vált: gyönyörű korai szecessziós, majd naturista művei közül több nemzetközi díjat is elnyert (1893-ban a Párizsi Szalon Elismerő Oklevelét, később a Saint Louis-i Világkiállítás és a müncheni Glaspalastban aranyérmét). Olyan nagynevű festők barátja és pályatársa volt, mint például Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla vagy Czóbel Béla, Szőnyi István, Ziffer Sándor.

A nevét és több festményét (például a méreteiben is nagyszabású Talpra magyar!-t) őrző kiskunhalasi múzeum az utóbbi években nemcsak könyvben és kiállítás-sorozatban állított emléket a művésznek, hanem komoly erőfeszítéseket tett a Thorma művészetét reprezentáló alkotások összegyűjtésére, számbavételére. Ebben döntő jelentőségű mozzanat volt 2013-ban az erdélyi születésű Bay-házaspárral kötött adományozási megállapodás. Dr. Bay Miklós és felesége dr. Bay Éva egy csaknem félmilliárdos eszmei értékű gyűjteményt ajánlott fel a múzeumnak – a kollekció jelentős részben Thorma-festményeket is magába foglal. A Bay-házaspár és a múzeumot működtető önkormányzat közti adományozási szerződés egyik kritériuma, hogy az intézményben építészeti és műszaki szempontból is méltó helyszínt kell teremteni a rendkívüli művészettörténeti jelentőségű anyag bemutatására legkésőbb 2016 végéig. A múzeum Dóka József kiskunhalasi építészmérnök munkája révén már el is készíttette az engedélyes terveket; a mintegy 200 millió forintos múzeumbővítési beruházás várhatóan a közeljövőben megkezdődik, állami és önkormányzati finanszírozásban. A Bay-házaspár egyébként a 80-as években kényszerült emigrálni Erdélyből, miután a Securitate, a Ceausescu-rezsim titkosszolgálatának hiábavaló beszervezési kísérletei után folyamatossá váltak az ellenük irányuló zaklatások.

Az adományozással a kiskunhalasi múzeumban lesz látható a nagybányai művésztelep világát és alkotásait bemutató legnagyobb magyarországi állandó kiállítás. Az utóbbi évek kutatásai és a Bay-házaspár gesztusa révén háromszor annyi Thorma-képről van tudomásunk, mint korábban: 540-nél is több festményről tudunk, amelyek közül 320 mára legalább reprodukción ismert vagy megvan múzeumban, magántulajdonban – érzékelteti a Thorma-életmű jelentőségét Szakál Aurél.

A múzeumigazgató egyben bejelentette: május 15-én 17 órakor Kiskunhalason a Thorma János Múzeumban és június 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatják be a Büki Barbara és Kovács Zita művészettörténész szerzőpáros Thorma János című kötetét, amely tartalmazza a Thorma életmű összes ismert alkotását. Az 542 tételből 220 nagy, színes reprodukció és 100 kis festmény fénykép lesz látható a három nyelven írott kötetben, amit idén Budapest és Kiskunhalas mellett Münchenben és Erdélyben is ünnepélyes keretek között mutatnak majd be.

Thorma János a magyar kulúrtörténet egyik fontos alakja, mostani újrafelfedezéséhez nagyban hozzájárul a Bay-házaspár adományozása. Az ismert Thorma-képek számának növekedése és a kötetben való megjelentetése komoly művészettörténeti, tudományos teljesítmény – értékelt Szakál Aurél.
Olvasnivaló