2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.05.22.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kilenc Vaszary-alkotás mellett Rippl-Rónai, Batthyány Gyula, Mednyánszky László, valamint Dénes Valéria műveit is kínálja a Kieselbach Galéria tavaszi, a mintegy 250 tételt felvonultató aukciója május 27-én, szerdán a budapesti Marriott Hotelben.
Aba-Novák: Cirkuszban
A csaknem 250 tételt számláló aukciós anyagban a 19. századi mesterek művei mellett 20. századi magyar festők alkotásai és néhány kortárs darab is szerepel. Vaszary János kilenc alkotása közül az 1936-os datálású Virágok kék háttér előtt című festményt 26 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek - olvasható a galéria MTI-hez elküldött tájékoztatójában.

Mint írják, Vaszary a harmincas évek folyamán a látvány szépségének vizuális közvetítésére koncentrált, és ekkor vált legkedveltebb témájává a virágcsendélet. Szintén különlegesnek számít a Kertben című műve is, amely életművének korai szakaszában, 1893-ban született, kikiáltási ára pedig 24 millió forint.

Kohner Adolf világhírű gyűjteményét gazdagította egykor Szinyei Merse Pál Patakpart című alkotása, amelyre 20 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. Batthyány Gyula Kalapos nők című képe azt az időszakot idézi, amikor Budapest fontos része volt a nemzetközi divatvilágnak. Az 1930-as években született art deco festmény 35 millió forinttól cserélhet gazdát.

A Scheiber Hugó-életmű egyik kimagasló alkotása, a Japán nappali tűzijáték a berlini Lunaparkban című kép több mint negyven évig tartó lappangás után tavaly, a művészről készült monográfia írásához kapcsolódó kutatások során bukkant fel újra. Az alkotást 18 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek.

Huszonegy évvel ezelőtt, 1994 tavaszán, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban rendezett kiállításon láthatta utoljára a közönség Aba-Novák Vilmos 1935-ben készült Cirkuszban című alkotását. A Fellegi-gyűjteményből érkező mű 16 millió forinttól kelhet el az árverésen.

Szintén a Fellegi-gyűjteményben rejtőzködött a művészettörténész-szakma előtt eddig csaknem ismeretlen Rippl-Rónai-kép, a Nyár a mezőn, amelyre 16 millió forinttól lehet licitálni.

Ugyancsak 16 millió forint a kikiáltási ára Ország Lili Ikonfal III., Arany-barna Madonnák című farostra festett, 1969-es olajának. A sorozat legmonumentálisabb darabja Rácz Istvánnak, a rendszerváltás előtti időszak egyik legjelentősebb gyűjtőjének a kollekcióját gazdagította.

Ferenczy Károly Kalács és kék porcelán című csendéletén tálcára helyezett fehér terítőn kalács és egy jellegzetes, kék mintájú porcelán teáskészlet néhány darabja látható. A képet 22 millió forinttól kínálják az érdeklődőknek.

Dénes Valéria Párizsi parkban című festménye egyike a csupán 12 képet számláló rövid életműnek. Az 1910-1911 körül készült alkotás kikiáltási ára 30 millió forint - írták a tájékoztatóban.

(MTI)