2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2015.07.01.
hír, koncert, rendezvény, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Száznegyven résztvevő érkezik az 5. Tárogatós Világtalálkozóra, amely szerdán kezdődik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. A találkozót követően a zenészekből alakuló nemzetközi tárogatós együttes koncertkörútra indul: egy hét alatt kilenc hangversenyt ad magyarországi várakban, kastélyokban, templomokban, valamint a Sóstói Múzeumfaluban.

Nagy Csaba, a világtalálkozót szervező Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hazai tárogatósok mellett Európa szinte minden országából, illetve az amerikai földrészről érkeznek zenészek a nyírségi kisvárosba.

A világtalálkozó központja a Vay Ádám Kastélymúzeumban lesz, ahol a szerdán tartják a megnyitó-ünnepséget Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvételével.

A találkozó öt napján mesterkurzusokon vehetnek rész a tárogatósok, akik egyéni és csoportos bemutatkozási lehetőséget is kapnak öt alkalommal. A vajai református templomban lesznek a hangversenyek, illetve toronyzenét is hallhatnak esténként az érdeklődők a templom tornyának karzatáról.

A tárogatóhoz fűződő legújabb zenei kutatások eredményeiről is szó lesz Vaján, illetve kiállításon mutatkoznak be a tárogató- és fúvókakészítők.

A tárogatósok július 3-án, pénteken ellátogatnak a sárospataki Rákóczi-várba, ahol 18 órától hangversenyt adnak az udvaron vagy rossz idő esetén a lovagteremben. A koncerttel az 1703-1711 közötti szabadságharc vezérlő fejedelme, II. Rákóczi Ferenc emléke előtt tisztelegnek, akinek korában a tárogató harci jeladó, illetve a mulatságok zenei eszköze volt.

A résztvevőkből megalakuló nemzetközi tárogatós együttes július 5-én kezdi meg koncertsorozatát, elsőként a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn lévő Sóstói Múzeumfaluban lép fel.

Július 6-án a szerencsi Rákóczi-várban játszanak, 7-én a gyöngyöspatai katolikus templomban lesz 18 órától toronyzene, majd 19 órától hangverseny. Július 8-án Budapesten, a budai evangélikus templomban, 9-én pedig a pécsi Ferences templomban lép fel az együttes. Július 10-én két helyszínen: délután a siklósi várban, este pedig a nagyharsányi református templomban hallhatja őket a közönség.

A záróhangversenyt július 11-én a balatonföldvári katolikus templomban tartja az 5. Tárogatós Világtalálkozó résztvevőiből alakuló nemzetközi együttes.

(MTI)