2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.06.30.
hír, II. Világháború, Kína, művelődés, szabadidő, színház, szórakozás, történelem, Újkor, XX. század, zene
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A második világháborút Sanghajban átvészelő zsidók életét felidéző musicalt mutatnak be Kínában a háború befejezésének 70. évfordulója alkalmából - számoltak be a darab producerei a sajtó képviselőinek kedden.

A kínai és izraeli szereplőket felvonultató mű egy szerelmi történetet dolgoz fel egy zsidó férfi és egy sanghaji nő között, miközben bemutatja azt a közeli, baráti viszonyt, amely a háború idején a betelepült zsidók és a sanghaji polgárok kapcsolatát jellemezte.

Sanghaj, a kelet-kínai kikötőváros 1933 és 1941 között körülbelül 20 ezer európai zsidónak nyújtott menedéket. A város japán megszállása idején, 1943-ban a város északi kerületében különítették el őket.

A vészkorszakot túlélő zsidó közösségnek ma egy múzeum állít emléket, amelynek része az egykori zsinagóga is. Állandó kiállításán korabeli fotók, tárgyak, iratok, visszaemlékezések és dokumentumfilmek segítségével mutatják be, hogyan éltek a zsidók Kínában, egy számukra furcsa és idegen világban.

E történelmi fejezetnek emléket állító musical ötlete két évvel ezelőtt vetődött fel. Azóta a darabban fellépő művészek Nagy-Britanniában és Izraelben is jártak, történelmi dokumentumokat kutattak és szakértőkkel konzultáltak annak érdekében, hogy az általuk megeleveníteni szándékozott történet részleteiben is mind hitelesebb legyen - mondta el Hszü Csün rendező a Hszinhua hírügynökségnek.

A háború és a szerelem témáinak feldolgozásával egyidejűleg a musical jól ötvözi a keleti és a nyugati kultúrát - állapította meg a Sanghaji Színházakadémia volt vezetője, Zsung Kuang-zsun.

Mint fogalmazott, a szeptember 3-án Sanghajban bemutatandó darab üzenete egyszerre mutatja be az emberiség békességre törekvését, valamint a szeretetet és a gondoskodást, amelyek átlépik a nemzeti és kulturális határokat.

(MTI)