2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2015.07.02.
díjak, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Manchesterben működő Whitworth művészeti galériát nevezte meg az év brit múzeumának az Art Fund művészeti alapítvány.
Whitworth Gallery
A brit független szervezet "lenyűgözőnek" nevezte az intézményt, amely "bebetonozta helyét a nemzet kulturális színpadának szívében".

Az intézmény igazgatója, Maria Balshaw a londoni Tate Modernben rendezett szerdai ünnepségen vette át Ben Okri regényírótól az elismeréssel járó 100 ezer font (44,3 millió forint) pénzjutalmat - adta hírül a BBC News.

A Whitworth 125 éves történetének legnagyobb volumenű átalakításán esett át tavaly. A 15 millió font költségű munkálatok során kétszeresére bővítették a múzeum épületét és összekapcsolták azt a környező parkkal.

Stephen Deuchar, az Art Fund igazgatója és a díjat odaítélő zsűri elnöke az elmúlt évek egyik nagyszerű múzeumi teljesítményének nevezte a Whitworth átalakulását.

Az intézmény a felújítási munkálatok idején is különböző projekteket szervezett a városban, hogy törzsközönségének megtartása mellett új látogatókat is toborozzon.

Köszönőbeszédében Balshaw elmondta, hogy a februári újranyitás óta 210 ezren keresték fel az intézményt, ami rekordnak számít a korábbi 180 ezres éves látogatószámot nézve.

Az igazgató hatalmas örömnek nevezte, hogy ilyen erős mezőnyben sikerült diadalmaskodniuk. Az idei finalisták között volt az altrinchami Dunham Massey, a londoni Imperial War Museum, a belfasti The MAC, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeuma, és a londoni Tower.

Az Art Fund művészeti alapítvány elismerése a világ legnagyobb múzeumi és Nagy-Britannia legjelentősebb művészeti díja.

Tavaly a Yorkshire-i Szoborpark nyerte el a megtisztelő címet.

(MTI)