2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.07.02.
fejlesztés, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Átadták csütörtökön a bicskei Batthyány-kastély felújított történeti kertjét, amelyre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) európai uniós támogatásból több mint 237 millió forintot fordított.

Az ünnepélyes záróeseményen Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kiemelte: a hely szelleméhez méltó módon újult meg a kastélypark.

Az államtitkár szerint a beruházás nagymértékben emeli az egész kastélyépület és környezete színvonalát. Emlékeztetett arra, hogy van még teendő, hiszen az épület külső felújítása még hátravan.

Tessely Zoltán, Bicske országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy Bicske fejlődésének újabb szakasza zárul le a kastélypark átadásával, de azt követően is nagy terveket dédelgetnek a Forster Központ Nemzeti Kastélyprogramjának köszönhetően. A tervek között említette még a hazai gyermekvédelem történetét áttekintő kiállítás létrehozását, állami segítségnyújtással a park régi területi egységének helyreállítását, a turisztikai szálláshelyek növelése céljából kastélyszálló kialakítását, Nagy Károly polihisztor csillagvizsgálójának és a hegyi kastélynak helyreállítását, valamint az óceánt első magyarként átrepülő Magyar Sándor és Endresz György sportteljesítményének emléket állító reptér létrehozását.

A képviselő elmondta, hogy a Bécs-Budapest postakocsi vonal bicskei állomásának újjáépítéséről Batthyány Gyula művésztelepének újraindításáról és néhány festményének helyi bemutatásáról sem mondtak le.

A bicskei Batthyány-kastély védett történeti kertjének helyreállítása elnevezésű KEOP-projekt 2014 tavasza és 2015 nyara között zajlott, a park növényzetének revitalizációjából és az ehhez szükséges locsolóhálózat kiépítéséből, a történeti úthálózat részleges rekonstrukciójából, a műtárgyak helyreállításából, valamint a kerti tó megújításából állt. A mintegy 12 hektáros parkban 127 fát, mintegy 17 és fél ezer cserjét, valamint több mint 85 ezer talajtakaró növényt ültettek el.

Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója közölte, hogy a tó szigetére vezető híd is újjáépült, a park több pontján szökőkutak létesültek, a pipázó előtti díszmedence visszanyerte korhű állapotát, és az egykori üvegház romjai is bemutathatóvá váltak. A fejlesztés keretében a beteg és idős fák, cserjék irtását elvégezték, elbontották a nem műemlék jellegű utakat és a régészeti ásatások alapján kijelölt sétányokat megépítették.

Jelezte, hogy a beruházás egyben az MNV Zrt. "búcsúajándéka" volt, mivel a kastély vagyonkezelése a Forster Központhoz került egy jogszabályváltozás alapján.

Az épületben működő Kossuth Zsuzsa Gyermekotthont körülvevő kert Magyarország egyik első angolparkja, mely mintegy 12 hektárnyi területen helyezkedik el. A 18. század végén építették ki és máig ez a legnagyobb összefüggő zöldterület Bicske városában.

Az állami tulajdonban lévő kastély épületében 1929 óta gyermekotthon működik, jelenleg 9 lakásotthon ad menedéket nehézsorsú, súlyosan hátrányos helyzetű, veszélyeztetett, közöttük sok árva és félárva gyermeknek. A gyermekotthon felzárkóztató 8 osztályos, 8 évfolyamos és sajátos nevelési igényű gyerekek oktatását is végzi.

(MTI)