2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Műcsarnok - Budapest
A Műcsarnok épülete
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 37.
Telefonszám: (1) 460-7000, (1) 363-2671
Nyitva tartás: SZERDA, CSÜTÖRTÖK, VASÁRNAP 10-18 ÓRÁIG, PÉNTEK, SZOMBAT 12-20 ÓRÁIG
2015.07.23.
hír, képzőművészet, kortárs
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Látogatói csúccsal zárt az Itt és most című képzőművészeti Nemzeti Szalon, amelyet több mint 25 ezren láttak április 25. és július 19. között.

A második szalon kiállítás a kurátor, N. Mészáros Júlia válogatásában a magyar képzőművészet elmúlt tíz évéből 208 képzőművész 460 alkotását mutatta be. A több nemzedéket képviselő és számos határon túli alkotót felsorakoztató tárlat új nézőpontot kínált a kortárs képzőművészeti folyamatok komplex egészhez mért eltérések megértéséhez - közölte az MTI-vel csütörtökön az intézmény.

A kiállításhoz tartozó Tár.hely elnevezésű nyílt begyűjtésű internetes mustra weboldalára több mint hétszáz alkotó töltötte fel életrajzát és digitális képanyagát. Ez a felület a későbbiekben a tervek szerint szakmai adatbázisként, terminálként fog működni. A kurátor munkáját segítő, és a nagyközönség számára a kiállítótérben, illetve a katalógusban a kiállítás tágabb kontextusát felvázoló gyűjtés egyfajta független, zsűri nélküli szalonként működött.

Az elmúlt évi építőművészeti szalonjához hasonlóan a képzőművészeti szalon is számos kísérőprogrammal zajlott; szerveztek szakmai konferenciát, művész-közönségtalálkozót, művész-kurátor találkozót és tárlatvezetéseket is, a Helyek és képek című társművészeti sorozat révén pedig a látogatók betekintést kaphattak vidéki és határon túli kulturális centrumok alkotóműhelyeinek működésébe is.

A kiállításhoz kapcsolódva reprezentatív katalógus is megjelent, amelyet angolra fordított tanulmányok és a műtárgylista füzete egészített ki. A tárlat weboldala szeptember elejétől lesz aktív és bárki számára elérhető a kiállítás kísérőeseményeinek videóival, fotókkal, valamint a bemutató virtuális sétájával együtt.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére és támogatásával tavaly elindított összefoglaló jellegű, teret, időszakot és alkotói ágakat feldolgozó szalon kiállítások sora 2016-ban a fotó- és médiaművészet közelmúltjának bemutatásával folytatódik.

(MTI)