2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ - Debrecen
Cím: 4026, Debrecen Baltazár Dezső tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-Sze, P-V 10-18
Cs 12-20
2015.07.28.
állam, festészet, hír, képzőművészet, rendőrség, végrehajtás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Demokratikus Koalíció (DK) debreceni elnöke hétfőn felszólította Papp László (Fidesz-KDNP) polgármestert, hogy haladéktalanul tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból eltűnt képek ügyében.
Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal
Varga Zoltán önkormányzati képviselő a MODEM bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a város fideszes vezetősége a két kép tulajdonosának egyébként jogosan járó 134 millió forint kártérítést a városi költségvetésből, a város polgáraival akarja kifizettetni.

A MODEM-ből 2014-ben tűnt el az Antal-Lusztig-gyűjtemény részét képező két nagy értékű kép: Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotása, valamint Nemes Lampérth József Táj című tusrajza.

Az ellenzéki képviselő azt mondta: 134 millió forint közvetlen kár érte a várost, hiszen a MODEM menedzsmentje nem tudott, nem tud elszámolni két, a gondjaira bízott kép sorsával. A képek eltűntek, az eltűnés oka, módja ismeretlen, a hivatalos meghatározás szerint "jelen esetben leltárhiányból eredő kárról" beszélhetünk. A biztosító nem fizet, a rendőrség tehetetlen, a város vezetői megmagyarázhatatlan módon Debrecen lakosaira terhelik a kár összegét - közölte.

Hozzátette: a Déri Múzeum szakemberei mára megállapították, hogy nemcsak festmények tűntek el, hanem - a helytelen, gondatlan tárolás okán - több más igen értékes műtárgy is súlyosan megsérült, és a helyreállítási költség tetemes lehet.

Varga Zoltán szerint mindez azt mutatja, hogy "a milliárdos értékeket kezelő-őrző MODEM évek óta (a kezdetektől) a gondosság legcsekélyebb kritériumait is megsértve, szakmai protokollok teljes hiányában működhetett".

A DK-s politikus közölte: nemcsak az a bűnös, aki ellopta a képeket - ha lopásról beszélhetünk egyáltalán -, hanem az is, aki hanyag, gondatlan munkájával, a rábízott vagyon hűtlen kezelésével erre lehetőséget biztosított.

Varga Zoltán ezért felszólította Debrecen polgármesterét, hogy haladéktalanul tegyen feljelentést hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen. Ha ezt augusztus végéig nem teszi meg, akkor a Demokratikus Koalíció megteszi helyette - jelezte.

Debrecen közgyűlése pénteken döntött úgy, hogy kártalanítja Antal Pétert, az eltűnt képek tulajdonosát.

A rendőrségen ismeretlen tettes ellen lopás gyanúja miatt folyó nyomozás eddig nem vezetett eredményre.

(MTI)