2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.07.28.
gazdaság, hajózás, hír, II. Világháború, közlekedés, régészet, szolgáltatás, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hajóroncsot fedeztek fel Varsóban az utóbbi hetekben folyamatosan apadó Visztula medrében, szakértők szerint egy második világháború előtti híres varsói luxus sétahajó maradványairól van szó.

A feltehetően a Bajka (Mese) nevű kerekes gőzhajó roncsára a lengyel fővárost kettészelő folyó belvárosi szakaszán, a bal part közvetlen közelében bukkantak, miután a roncsnak több kiálló, erősen meggörbült és átlyukasztott fémeleme jelent meg a vízfelszín felett - közölte kedden a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A Bajka a két háború közötti Varsó egyik előkelő járműve volt, a fővárosi rakpartok mentén közlekedő sétahajón rangos összejöveteleket, mulatságokat rendeztek.

A második világháború idején, 1944 augusztusában a hitleri megszállók ellen kitört varsói felkeléskor a Bajkát német ágyúlövés érte és félig elsüllyedt. A felkelők ezután fedezéknek használták a németek ellen és menedékhelyként, valamint gyülekezőközpontként is szolgált számukra. Később a németek elfoglalták. A háború után, Varsó újjáépítésekor a lerombolt környékbeli házak törmelékét szórták a hajó roncsaira.

A hajóroncs további sorsáról még nem döntettek, a bejelentett tervek szerint a lelőhelyhez közeli rakpart a varsói felkelés szombaton esedékes 71. évfordulójakor a megemlékezések egyik színhelye lesz.

2012-ben hasonló körülmények között lengyel régészek egy a svédek 17. századi, Lengyelország elleni támadásakor elrabolt és elsüllyedt hajóra, abban pedig műkincsekre bukkantak a Visztulában. A leleteket a varsói történeti múzeum őrzi.

(MTI)