2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2015.07.29.
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban is vásárolt műkincseket - a többi közt erről beszélt Gerhardt Ferenc az M1 aktuális csatornán kedd este.

"Ha valaki bejön" a Magyar Nemzeti Bankba, ott Mednyánszky képeket, Paál László, Aba-Novák festményeket is látni fog, a klasszikus magyar festészet számos alkotása található a jegybankban - mondta a jegybank alelnöke.

Kifejtette: ezek a képek a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában vannak, mint ahogy a most megvásárolt festmények is az MNB tulajdonát képezik, ezek a műkincsek akkor kerülnek közgyűjteményekbe, ha az MNB ott letétbe helyezi őket. Ez egyben felelet arra a "kimondott, ki nem mondott vádra" is, hogy úgynevezett monetáris finanszírozást végez a Magyar Nemzeti Bank, amikor ezeket a festményeket megveszi, "ez nem így van" - tette hozzá.

Gerhardt Ferenc azzal kapcsolatban beszélt a jegybank műkincsvásárlásairól, hogy a magyar gyűjteménygyarapítás történetében is kiemelkedő mértékben, összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB által elindított, 100 millió eurós keretösszegű Értéktár Program révén megvásárolt műtárgyak a hazai közgyűjteményekbe kerülnek letétként, így a múzeumlátogató közönség és a szakma számára is elérhetővé válnak.

(MTI)