2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Szarvasi Arborétum - Szarvas
Cím: 5540, Szarvas
2015.08.20.
hagyomány, hír, makettezés, művelődés, szabadidő, néprajz, népszokások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án hazánk egyik legfontosabb jelképének installációjával bővül a szarvasi Mini Magyarország makettpark. A mintegy 3,5 méter átmérőjű szimbólum a történelmi Magyarország közepét jelképező dombon áll majd a makettparkban.

Ezúttal nem egy újabb történelmi épület makettjével, hanem az államiság egyik legfontosabb jelképével gazdagodik a szarvasi Mini Magyarország. Augusztus 20-án a Szent Korona eddigi legnagyobb másolatát avatták fel a makettparkban.

A mintegy 3,5 méter átmérőjű korona-installáció a történelmi Magyarország közepét jelképező dombon áll, a látogatók a korona alá lépve beláthatják a történelmi Magyarország egészét. A dombbal együtt az installáció mintegy hét méter magas, a koronán található kereszt közel egy méteres.

A fából és kovácsoltvasból készült Szent Korona installáció egy helybéli testvérpár Kovács Roland (ács, asztalos) és Kovács Gergely (kovács, lakatos) alkotása.

„Augusztus 20-a alkalmából rendhagyó módon nem egy makettet készítettünk, hanem egy szimbólumot: az ország legnagyobb szabadtéri Szent Korona installációját a hazánk történelmét, épített örökségét bemutató Szarvasi Mini Magyarország makettparkban adtuk át” – Bukovinszky Béla, a Szarvasi Mini Magyarország makettpark vezetője.
A Szent Korona installáció felavatásával a Szarvasi Mini Magyarország makettpark idén először hivatalosan is csatlakozott az országos augusztus 20-i programsorozathoz, és ezzel megnyitta a városi ünnepi programok sorát is.

A hosszú hétvégén Szarvasra látogató közönség az ország legnagyobb szent koronája mellett megtekintheti a Mini Magyarország legújabb makettjeként felavatott Déva várát is, amelyet augusztus 8-án adtak át a Szarvasi Mini Magyarország makettparkban.