2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2015.08.26.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Európai Unióban eddig egyedülálló módon több mint 1100 méteres mélységből vitték felszínre egy több mint kétszáz éve elsüllyedt hadihajó használati tárgyait spanyol kutatók - jelentette be a spanyol kulturális miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Cartagenában.
A süllyedő a Mercedes
Ínigo Méndez de Vigo elmondta: az augusztus közepén kezdődött expedíció a Nuestra Senora de las Mercedes nevű, 1804. október 5-én egy tengeri csatában elsüllyesztett fregatt maradványait kutatta fel a portugál partok közelében, Cádiz városától 50 kilométerre.

A fából készült hajótest teljesen megsemmisült, de a kutatók egy különleges, távirányítású víz alatti robot segítségével 1136 méter mélyen több, még megmenthető tárgyat is találtak. Az Európai Unió területén korábban ilyen mélységben még nem végeztek tengeralatti régészeti feltárást - tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy ez a technikailag úttörő vállalkozás újabb és újabb roncsok feltárását eredményezheti.

Iván Negueruela, a spanyol vízi régészeti múzeum igazgatója elmondta, a Liropus 2000 nevű tengeri robot segítségével először feltérképezték a területet, megfigyelték, hogy a tárgyak milyen állapotban vannak és melyek azok, amelyek még megmenthetőek 211 évnyi oxidáció és korrózió után.

Végül 12 tárgyat emeltek ki a tenger mélyéről: egy 80 centiméteres bronzágyút, egy aranymozsarat, egy ezüst gyertyatartót, tányérokat, evőeszközöket. Kiválasztásuknál az is szempont volt, hogy lenyomatot adjanak a korabeli hajón zajló életről is egy későbbi kiállításon - mondta a szakember.

Hozzátette: a tengerfenéken hagytak több vaságyút, ónöntvényeket, horgonyokat.

A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hadihajó maradványait 2007-ben találta meg az Odyssey nevű, kincsvadászattal foglalkozó amerikai cég. Ők hozták felszínre a fregatt értékes rakományát a több mint 500 ezer darab arany- és ezüstérmét, amelyet 1803-ban, Peru fővárosában, Limában vertek és épp az anyaország felé tartottak vele, amikor a brit flotta megtámadta a spanyol hajókonvojt.

A spanyol állam épp ezért visszakövetelte a kincseket, amelyeket hosszas pereskedés után 2012-ben az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának döntése nyomán kapott meg. A kincs mai értékét mintegy 350 millió euróra becsülik.
Az elsüllyedt fregatt a legendás spanyol armada részét képezte, 1786-ban bocsátották először vízre a kubai Havannában. A Spanyolországot az amerikai gyarmatokkal összekötő kereskedelmi útvonalon közlekedett, ahol a konvojokat gyakran támadták meg a brit birodalom hajói.

Noha a két ország között épp tűzszüneti megállapodás volt érvényben, az uruguayi Montevideóból hazatérő, négy hajóból álló konvojt a britek mégis megtámadták a dél-portugál Santa María-foknál.

A Nuestra Senora de las Mercedes legénységéből 249-en vesztették életüket, az 51 túlélőt elfogták és Angliába vitték a három másik spanyol hajóval és azok legénységével együtt. Az ütközet előzménye volt a híres trafalgari csatának.

(MTI)