2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Budapest
A múzeum bejárata
Cím: 1014, Budapest Tóth Árpád sétány 40.
Telefonszám: (1) 325-1600, (1) 325-1601
Nyitva tartás: IV.1-IX.31.: K-V 10.18
X.1-III.31.: K-V 10-16
2015.11.27.
hír, I. Világháború, könyvbemutató, rendezvény, történelem, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A hazáért tett hőstetteket nagybetűvel kell felírnunk a nemzet nagy könyvébe - fogalmazott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Csak előre, édes fiam című első világháborús csapatjelvényekről szóló történelmi album második bővített kiadásának bemutatóján a Budai Vigadó épületében, csütörtökön.
Csak előre édes fiam
Hozzátette: mintegy 2 millióra tehető az első világháborúban elesett, megsebesült vagy fogságba esett magyar katonáknak a száma, ezért nincs ma olyan magyar család, amely valamilyen formában ne kötődne a világégés örökségéhez. Az államtitkár szerint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság kiemelt célnak tekinti a személyes történetek, érintettségek felderítését, segítve ezzel a kollektív emlékezés személyessé tételét.

A közelmúlt eseményei emlékeztetnek, hogy Európa mindenkori békéjének megvédése mindannyiunk felelőssége, amelyhez erőt meríthetünk a nemzeti múlt dicsőségéből - mondta el Hoppál Péter, aki a történelmi album előszavát is jegyzi.

A Magyar Királyság területéről toborozott gyalogoshadosztályok, ezredek és zászlóaljak csapatjelvényeit rendszerező, szimbolikus jelentéstartalmukat feltáró kötet a Nemzeti Művelődési Intézet gondozásában jelent meg.

A 20. század későbbi eseményei nem érthetőek meg az első világháború története nélkül - hangsúlyozta Polyák Albert, az intézet megbízott főigazgatója. Kitért arra is, hogy a Hermann Attila és Szanyi Miklós által írt kötet a téma egyetlen átfogó és a teljesség igényére törekvő kutatását képviseli.

Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka kiemelte, hogy az első világháborús egyenruhák szürkeségéről kialakított képet feloldják az albumból megismerhető rendkívül színes, az egyes csapattesteknek önálló identitást biztosító jelvények.

Hozzátette: a hadtörténeti múzeum 2010 óta fejleszt egy olyan adatbázist, amelyben helyet fog kapni minden, az első világháborúban elesett, sebesülést szerzett, eltűnt vagy hadifogságba került magyar katona. Az adatbázis a tervek szerint januártól lesz kutatható.

A fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban az egyes jelvényekhez tartozó információkon - egyebek mellett a fizikai jellemzők, a jelvényt viselő ezred sorszáma, neve, nemzetiségi összetétele - kívül a téma megismerését korabeli fényképek, felszerelési és egyéb emléktárgyak, valamint tábori levelezőlapok is segítik.

(MTI)