2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2016.02.10.
hír, kultúrpolitika
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Közösségfejlesztési folyamatok módszertani támogatására hirdettek európai uniós forrásból 3 milliárd forintos keretösszeggel pályázatot, amelyen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Könyvtári Intézet konzorciuma vehet részt. A felhívás szakpolitikai felelőse az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága.

A részletekről tartott szerdai sajtótájékoztatón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a három intézményből álló konzorcium április 29-ig nyújthatja be pályázatát a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás című programban.

A három évre szóló 3 milliárdos keretből a konzorcium kidolgozza azt a módszertani keretet és működteti azt a mentorhálózatot, amelynek segítségével hatékony közösségfejlesztési programok működhetnek a jövőben országszerte.

Hoppál Péter jelezte, hogy a módszertani segédlet kidolgozása után a települések konkrét, helyi közösséget fejlesztő programok megvalósítására pályázhatnak: a városoknak mintegy 16 milliárd, a községeknek majdnem 11 milliárd, a megyei jogú városoknak csaknem 5 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) éves fejlesztési keretéből meghirdetendő kiírásokban.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár elmondta: a 3 milliárd forintos pályázat célja a módszertani segítségnyújtás, amelynek a TOP-pályázattal kell "összeérnie". Addigra kell a módszertani anyagoknak készen állniuk, hogy a települések által igényelhető, összességében mintegy 32 milliárd forint felhasználására hatékony segítséget kaphassanak a területi döntéshozók.

A helyettes államtitkár hozzáfűzte: a cél több mint 300 település bevonása a programba, emellett legalább 60 olyan szakembert szeretnének kiképezni, akik minimum 300 közösségfejlesztési folyamatot indítanak el.

A módszertani feladatok között szerepel olyan programok kidolgozása, amelyek a fejlesztésbe bevont településeken a közösségi szerepvállalást erősítik, az önkormányzatok, a kulturális intézmények és a lakosok közötti kapcsolatokat fejlesztik. A segédletnek emellett ki kell térnie a szakemberek továbbképzésére, érzékenyítésére, a kulturális intézmények szakmai-módszertani támogatására, az intézményközi együttműködések elősegítésére, valamint országos mentorhálózat kialakítására és működtetésére.

(MTI)