2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.02.11.
Bronzkor, hír, Ókor, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mintegy 3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Karlovy Vary melletti Nová Role településen - jelentette be Jana Pavlíková, a regionális önkormányzat szóvivője csütörtöki közleményében.

A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg, amikor kertjét próbálta megtisztítani a kövektől. A férfi a leletről azonnal értesítette a városi múzeumot. A hatályos törvények szerint ezért a lelet értéke tíz százalékának megfelelő pénzjutalomban részesül. A tárgyak értékét a régészek egyelőre nem határozták meg.

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben, a 24 éves férfi összesen 17-et talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.

"Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra" - mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese újságíróknak. Klsák egyébként maga is régész. A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset.

A régész polgármester-helyettes elmondta, hogy a szakemberek a következő időszakban a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűsíthető, hogy még újabb kincsek is előkerülhetnek.

A régióban legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben találtak figyelemre méltó őskori tárgyakat.

(MTI)