2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2016.02.12.
hír, Románia
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Rekordlátogatottságot jegyeztek tavaly a romániai vajdahunyadi várban, amelyet 287 ezer turista keresett fel - közölte csütörtökön Constantin Tinca, a várkastélyban működő múzeum igazgatója.

A látogatók száma tavaly volt a legmagasabb azóta, hogy a műemlék bekerült az idegenforgalmi hálózatba és látogathatóvá vált. Az eladott jegyekből befolyt összeg tavaly lejben meghaladta az egymillió eurónak (311 millió forint) megfelelő összeget. A pénzügyi eredmény szerint a várkastély vált a település egyik legnagyobb adófizetőjévé. A legtöbb látogató nyáron érkezett, csak júliusban és augusztusban 115 ezer turista volt kíváncsi a Hunyadi János által építtetett várkastélyra.

Tinca az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a romániai idegenforgalomnak tavaly jó esztendeje volt, és remélik, az idén is növekedni fog a turisták száma. Közölte, hogy 2016-ban meg szeretnék haladni a 330 ezer látogatót.
A helyi hatóságok tervei szerint a vajdahunyadi várat egy 10 millió euró értékű projekt keretében, uniós pénzekből fogják restaurálni. Az önkormányzat ennek érdekében pályázatot terjeszt be, hogy a műemlék és a környéke olyan építészeti együttest alkosson, amelyben a turisták legkevesebb egy napot tölthetnek.

Vajdahunyad vára a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését.

A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.

(MTI)