2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Várkert Bazár - Budapest
Cím: 1014, Budapest Ybl Miklós tér 2-6.
Telefonszám: (1) 225-0554 /292
Nyitva tartás: K-V 10-18
Neoreneszánsz Kert: H-V 10-18
2016.02.12.
Csók István, festészet, hír, hírességek, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Február 12-én ünnepélyes záró rendezvénnyel a Várkert Bazárban ért véget a Csók150 Emlékév. Az emlékév keretében hónapról hónapra különböző városokban, számos eseményen és kiállításon tízezrek emlékeztek az életöröm festőjére.

2015-ben ünnepeltük Csók István születésének 150. évfordulóját, ezért a művész és kiemelkedő munkássága előtt emlékév keretében rótta le tiszteletét az ország. A Csók István Emlékév éppen egy éve, a Várkert Bazárban életmű kiállítással vette kezdetét. Szintén a Várkert Bazár adott otthont a záróeseménynek, ahol előadásokkal, felolvasással, vetítéssel, kiállítással ünnepeltek az emlékév résztvevői, a családtagok és az érdeklődők.

A záróeseményen Rodics Eszter főszervező megköszönte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását, amely lehetővé tette az egy évig tartó programsorozat megvalósulását, nagyszabású kiállítások megrendezését, Csók István mellszobrának felavatását, valamint a művész sírjának felújítását. Előadásában elmondta, hogy az emlékév betöltötte küldetését, hiszen célja az volt, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a 150 éve született kiváló művészre. Kiemelte, hogy az emlékév sikerrel zárul, hiszen egy év alatt tíz városba, több mint húsz helyszínre jutott el a programsorozat, és nemcsak a felnőtteket, hanem a fiatalokat is megszólította.

Gärtner Petra művészettörténész felidézte, hogy az emlékév során nemcsak a közgyűjtemények állandó kiállításainak anyagát láthatta a nagyközönség, hanem olyan alkotásokat is, amelyek évtizedekig csak magángyűjtemények rejtett kincseiként léteztek. A művészettörténész örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy az emlékév során elindított vándorkiállítás nem maradt csak budapesti helyszíneken, hanem eljutott az ország több városába is. „Érdemes ilyen vállalkozásba kezdeni, hiszen az egész vándorkiállításnak összesen 34 ezer látogatója volt – mondta a művészettörténész.

Az emlékév alatt új kiadásban jelent meg Csók István Emlékezéseim című kötete Révész Emese művészettörténész szerkesztésében. A szakértő kiemelte, hogy ez a könyv azért is jelentős, mert kevés "minőségi irodalmi" szövege van a századforduló művészmemoár-irodalmának.


Visszatekintés:

2015. február

Csók István sírjának megkoszorúzása a Nemzeti Sírkertben.
Várkert Bazár - Testőr Palota - Csók - a derűs élet festője című életmű kiállítás. A bemutatott hatvan alkotás csupán egy szelete volt a művész nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművének, amely öt nagyobb tematikus egység köré szerveződött. Látható volt Csók néhány személyes tárgya és bútora, valamint a művész életét dokumentáló számos archív fotó is. A kor divatjának hódolva Csók István is szívesen vette magát körül keleti és néprajzi tárgyakkal, amelyek szintén a kiállítás anyagát képezték.
Cece – Csók István mellszobrának felavatása.
Szabad a Csók-program alkalmából akciósan lehetett látogatni a kiállítást a Várkert Bazárban.
Csók Emlékérem kibocsátása. A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott érme 10 ezer forintos ezüst és 2000 forintos színesfém változatban jelent meg.  Az érme előlapján Csók István A tavasz ébredése című festményének egy részlete látható. A hátlapon a művész önarcképe szerepel, amely a Műteremsarok című festmény részletének tükörképe. Az érmeket Fritz Mihály szobrászművész tervezte.

2015. március

A múzsa CSÓKja – nőnapi program a Csók-kiállításon

2015. április

Kerekasztal beszélgetés Csók István festészetéről

2015. május

CSÓKolom bejöhetek? Izgalmas gyerekprogramok várták a legkisebbeket a Várkert Bazárban. Bábelőadáson, interaktív foglalkozásokon, mozgásos közös játékokon és családi tárlatvezetésen vehettek részt kicsik és nagyok május utolsó vasárnapján. A programsorozat a gyereknapi élményszerzés örömén túl arra is törekedett, hogy a gyerekek játékosan ismerhessék meg Csók István képein keresztül a klasszikus festészet alapjait és világát.

2015 június

CSÓK, a család: beszélgetés a Csók család tagjaival a Múzeumok Éjszakáján a kiállításon.

2015 június-2016 február

Csók150 vándorkiállítás

Helyszínek: Tata, - Kuny Domokos Múzeum - Balatonfüred - Kisfaludy Galéria, Székesfehérvár - Vörösmarty Színház, Eger - ARKT Művészeti Ellátó, Győr - Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Pécs - Zsolnay Negyed.
A vándorkiállítás a festőművész gazdag életpályáját elevenítette fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig mutatták be a páratlan életút legfontosabb állomásait.
Egy színes otthon címmel megrendezett kamarakiállítás a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban júniustól augusztus végéig lehetett megtekinteni.

2015. szeptember

Magyar Örökség Díj - Csók István az életében kiérdemelt díjak hosszú sorát követően, születésének 150. évfordulóján kapta meg posztumusz a Magyar Örökség Díjat a Magyar Tudományos Akadémián.

2015. november

Műteremsarok címmel a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak pályaműveiből nyílt kiállítás. Az Egyetem az emlékév keretében pályázatot írt ki hallgatói művek készítésére. 

2015. december

Csók István: Emlékezéseim, a festő visszaemlékezéseinek újraszerkesztett kiadása és könyvbemutatója a Képzőművészeti Egyetemen

A Csók-pályázat díjátadó ünnepsége az Egyetemen.

2016. január

A Csók István Emlékház, Cecén állandó kiállítással nyitotta meg kapuit. A 2013-ban felújított családi kúria épületében kapott helyet a Csók-hagyatékból és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből megálmodott tárlat. A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata. A tárlaton szereplő műtárgyak többsége – festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak – 1962-ben a festő lányának, Csók Júliának nagylelkű ajándékaként kerültek az emlékházba. A tárlat ízelítőt ad a derűs élet festőjének majd nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművéből, személyes tárgyainak segítségével megidézi a nagyszerű embert, közkedvelt művészt. A tárlaton a Csók István életét illusztráló archív fotók és dokumentumok is láthatók.


2015. február 1. Csók István halálának 55. évfordulója
Csók István felújított sírjának megkoszorúzása.