Ahogy a sokat idézett – és rendkívül találó – mondás megállapítja: Szegedet a paprika helyezte földünk térképére. A szlogen Mr. Kuczor Mihály Pálhoz, a Somogyból San Fransiscóba emigrált fűszerkereskedőhöz köthető, aki a 20. század elején, a nyugati parton paprikát is forgalmazott. Vállalkozása és kijelentése nyilvánvalóvá teszi a paprikás arculat és Szeged kapcsolatát.Közös történet, közös örökségA város és a fűszer története mindig is elválaszthatatlanul összefonódott. Korábban említettük már a ferences szerzetesek kísérletező kedvét, és a kolostorkertből „kinőtt” növény világhódító útját.
A paprika – mely először csak dísznövény, később pedig gyógynövény volt – számos család megélhetésévé, a szegedi gazdaság alappillérévé vált.
A paprikás arculat megjelent a város által kibocsátott képeslapokon is, melyek világosan jelzik, hogy a szegedi üdvözlet csak egy csokornyi fűszerpaprika mellékelésével lehet hiteles.
Paprikás Kotányi, akinek terméke Szegedről indult a világszintű népszerűség felé, kedvelt reklámszövegeiben sem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy paprikája kiváló minősége és szegedi eredete között szoros összefüggés van. 1910-ben például a következő hirdetést jelentette meg a
Kakas Márton című élclapban:
„Roosevelt, az Egyesült-Államok volt elnöke, magyarországi látogatása alkalmával megtekintette Kotányinak szegedi paprikamalmát és nagyobb mennyiségű megrendelés után, végtelen elismeréssel nyilatkozott a Kotányi-féle valódi szegedi rózsapaprika fölött.”Paprikás arculat napjainkban?Szeged városának tehát komoly paprikás öröksége van, de vajon ennek megfelelő paprikás arculata is? Egy Szegedre érkező látogató tudatosan keresi a fűszerpaprika-termesztő múlt nyomait? A látogatóknak kínált szegedi élmények milyen arányban tartalmaznak paprikát?
Ahogy egy városunkba érkező érdeklődő tenné, nézzünk szét mi is a Szeged Tourinform honlapján! A „Múzeumok, galériák” összegzésénél
sajnos már hiányzik a Pick Múzeum, hiszen a kiállítóhely bezárt. Szomorú a tény, hogy így már nem maradt Szeged területén tematikus múzeum, ami a város gazdaságtörténetének egy rendkívül fontos szegmensét dolgozná fel.
A gasztronómiai információk közül szerencsére nem hiányzik a pikáns őrlemény. A város és a fűszerpaprika kapcsolatára utalást találunk Szeged étkezési kultúrájának leírásánál, az ajánlott recepteknél, vendéglátóhelyeknél. Különös hangsúlyt kap a halászlé és a halfesztivál, paprikafesztiválról azonban nem olvashatunk, az esemény a tavalyi évben elmaradt.
A
PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum is kiveszi a részét a paprikatörténet ismertetéséből! A Paprika túra és Hungarikum élményséta a röszkei kiállítás és üzem megtekintését is magában foglalja. A látogatók részletes információkkal gazdagodnak Szeged és a fűszerpaprika közös történetéről, közelről ismerkednek a gyártási folyamattal és természetesen gazdagon fűszerezett kóstolót kapnak.
Deme Ágnes néprajzkutató