Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.20. - 2024.04.20.
Szeged
2024.04.20. - 2024.04.20.
Eger
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.16. - 2024.04.16.
Érd
2024.04.16. - 2024.04.16.
Szeged
2024.04.12. - 2024.04.12.
Debrecen
2024.04.12. - 2024.04.12.
Sepsiszentgyörgy
2024.04.12. - 2024.04.12.
Szekszárd
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.11. - 2024.04.11.
Komárom
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
2024.04.08. - 2024.04.08.
Kápolnásnyék
2024.04.08. - 2024.04.08.
Eger
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
2024.03.07. - 2024.04.21.
Gyula
2024.03.01. - 2024.04.01.
Tatabánya
agrártörténet, állandó kiállítás, élelmiszeripar, gazdaság, ipar, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kiállítás a szegedi fűszerpaprika növény első megjelenésétől, a feldolgozás fejlődési folyamatain keresztül kívánja bemutatni napjaink fűszerpaprika őrleményét. Kolombusz közvetítésével az 1500-as évek második felében hazánkba is eljutott paprikanövénykéről Szegeden 1748-ból találjuk az első feljegyzést. Az első időszakban dísznövényként tartották, később viszont felismerték pozitív élettani hatásait, és gyógyszerként alkalmazták reumatikus megbetegedések, valamint hideglelés ellen. Csak egy évszázad múltán kezdték fűszernövényként termeszteni.
Részlet a kiállításból
Napjainkban a szegedi fűszerpaprika őrleményt szinte az egész világon ismerik és vásárolják. A figyelemre méltó eredmény elérése több fontos tényező eredménye. Talán az egyik legfontosabb elem az évtizedes szelekcióval kialakított növény, mely génjeiben tartalmazza a színt, az illatot, az íz- és aromaanyagokat. A másik tényező a talaj. Ahogy írják, a Tisza "áradmányos" földjét igazán kedveli a paprika. A harmadik elem a napfény. A napsütéses órák száma Szeged körzetében meghaladja a 2000 órát. A negyedik tényező pedig az itteniek szeretete és szakértelme, ragaszkodásuk, mellyel körbeveszik a növényt kint a szántóföldön és a malmokban is.

A századfordulón már szinte minden ház udvarán neveltek paprikapalántát, melyhez a magot gondos asszonyi kezek válogatták a téli estéken. A termésből a legszebb és legegészségesebb bogyókat külön dolgozták fel, így nyerték ki belőlük a magot. A kiültetés után, a nyár folyamán folyamatosan kapálni kellett a paprikaállományt. Leszedni csak a beérett bogyókat lehetett, ezért a szedést háromszor-négyszer is ismételték. A kissé már megszikkadt termés csumáját tűvel átszúrva fonálra fűzték, és a házak napos oldalára kifüggesztve utóérlelték. Az őrlés előtt végezték a hasítást, amelynek során eltávolították a magot és a csumát: így megmaradt a ragyogó, mélypíros termésfal.

Az őrlést, úgy mint régen, ma is kövekkel végzik a Szegedi Paprika Rt.-nél - természetesen a megfelelő higiéniai követelmények biztosításával. A Szegedi Paprika Rt. által nyert díjak, s az ISO 9002-es minőségbiztosítási szabvány szerinti tanúsítás mind bizonyítják a feldolgozásban végbement pozitív változásokat. S noha a paprikapiac eltűnt a város főteréről, aromatartó csomagolásban minden boltban megtalálható a szegedi fűszerpaprika őrlemény.