Eseménynaptár
2024. április
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
2024.04.20. - 2024.04.20.
Szeged
2024.04.20. - 2024.04.20.
Eger
2024.04.20. - 2024.11.24.
Budapest
2024.04.17. - 2024.07.21.
Budapest
2024.04.16. - 2024.04.16.
Érd
2024.04.16. - 2024.04.16.
Szeged
2024.04.12. - 2024.04.12.
Debrecen
2024.04.12. - 2024.04.12.
Sepsiszentgyörgy
2024.04.12. - 2024.04.12.
Szekszárd
2024.04.12. - 2024.07.11.
Budapest
2024.04.11. - 2024.04.11.
Komárom
2024.04.10. - 2024.09.01.
Budapest
2024.04.08. - 2024.04.08.
Kápolnásnyék
2024.04.08. - 2024.04.08.
Eger
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
2024.03.07. - 2024.04.21.
Gyula
2024.03.01. - 2024.04.01.
Tatabánya
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2015.08.15. - 2015.10.01.
biológia, gasztronómia, időszaki kiállítás, növénytan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Nemcsak nézhető, kóstolható is egyben – ez jellemzi majd a kiállítást, ahol fontos információkhoz juthatunk arról, hogy hazai erdeinkben, rétjeinken, mocsarainkban őseink milyen vadnövényeket gyűjtöttek, felhasználva őket étel alapanyagként, fűszerként, italkészítéshez, vagy éppen tartósításhoz. Ma egyre inkább előtérbe kerül elődeink tudása, az ősi filozófia, miszerint „kerüljünk közelebb a természethez”.
Részlet a Természet ízei kiállításból
Az egyre elterjedtebb egészségközpontú táplálkozásmódokat is népszerűsíteni kívánja a kiállítás, mely természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészül a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával.
Tudja, mi volt a böngyöle, a bubojicska, vagy a csunyagyökér? És mi volt a bronzkor burgonyája? A tárlaton megtudhatja, valamint az is kiderül, miből készült régen liszt és ecet, vagy mire szolgált a komlós korpa.

A kiállításban több ehető növény preparátuma, fotója, begyűjtött termése, aszalt, szárított növények, vadgyümölcs befőttek, ecetek, lekvárok és egyéb készítmények, ill. tájékoztató tablók segítségével kaphat a látogató kis betekintést abba, milyen gazdagok erdeink és természetes élőhelyeink ehető növényekben is, nem csak gyógynövényekben. A kiállításban szó van a gyűjtés módjáról, arról is, hogy nem minden faj és nem minden növényi rész ehető, vannak mérgező magok, levelek, van, amikor csak a virág ehető, és az sem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, hogy biztonságosan fogyaszthatóak legyenek.