Eseménynaptár
2024. március
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
2024.03.23. - 2024.03.23.
Kaposvár
2024.03.23. - 2024.03.23.
Budapest
2024.03.23. - 2024.03.23.
Eger
2024.03.22. - 2024.03.22.
Budapest
2024.03.22. - 2024.03.22.
Szombathely
2024.03.21. - 2024.05.10.
Fülek
2024.03.15. - 2024.03.15.
Szentendre
2024.03.15. - 2024.04.15.
Szentendre
2024.03.14. - 2024.03.15.
Fülek
2024.03.11. - 2024.03.11.
Balassagyarmat
2024.03.09. - 2024.06.22.
Kecskemét
2024.03.08. - 2024.05.01.
Túrkeve
2024.03.07. - 2024.04.21.
Gyula
2024.03.01. - 2024.04.01.
Tatabánya
2024.03.01. - 2024.08.31.
Szeged
2024.02.29. - 2024.04.30.
Herend
2024.02.23. - 2024.03.10.
Hódmezővásárhely
2024.02.22. - 2024.05.19.
Szombathely
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Szombathely
A felújított Savaria Múzeum, Szombathely
Cím: 9700, Szombathely Kisfaludy Sándor utca 9.
Telefonszám: (94) 500-720, (94) 501-948
Nyitva tartás: I.2.-XII.20.: K-V 10-18
A kiállítás már nem tekinthető meg.
2014.07.31. - 2014.09.14.
gasztronómia, időszaki kiállítás, művelődés, szabadidő, turizmus
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
1600 HUF
Belépő diákoknak
800 HUF
Csoportos belépő diákoknak
(15 fő felett)
600 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
800 HUF
Belépő családoknak
(2 felnőtt + legalább 2 gyermek)
2400 HUF
/ család
Tárlatvezetés magyar nyelven
5000 HUF
Tárlatvezetés idegen nyelven
8000 HUF

A bor kultúrája a mediterrán vidéken és azon túl meghatározó része sok-sok ember életének – egyúttal sajátos módon kapcsolja össze a tradíciót a modernséggel. Az Adria keleti partjának legnagyobb félszigete, Isztria ebbe a körbe tartozik: lehetetlen a bor kultúrája nélkül beszélni róla.

 

A Falu az Adrián című időszaki kiállítás, amelyet a pazini néprajzi múzeum munkatársai készítettek a Savaria Múzeumban, a bor kultúrájára összpontosítva tár szemünk elé egy különleges panorámát... Az Adria mentén azonban évszázadokon át nem  voltak falvak, csak városok léteztek – alkalmasint városállamok. A falvak vidéke a szárazföld felé haladva, a parttól mintegy tíz kilométeres távolságra kezdődött, szerves egységetm alkotva a tengermellékkel.


A turista azonban itt többnyire csak átutazik, siet, hogy mielőbb a vízparton nyaralhasson.

A kereskedelem (a Monarchia idejétől a mai VinIstráig), a gazdálkodás (főleg szőlőművelés), a pince és az egyre jelentősebb agroturizmus bemutatásával vázolja Isztria néprajzi múzeuma Isztria borkultúráját.

 

Bevezetőül egy különleges tárgy jeleníti meg Isztria és Vas megye kapcsolatát: a „bukaleta", az Isztriából
exportált egyedi formájú boroskancsó. Nem véletlen a hasonlóság a „bukaleta" és a „bokály" nevek között! Vidékünkre is eljutott a „bukaleta": a pazini és a Savaria Múzeumé együtt köszöntik a látogatókat.
Az Isztrián levesként fogyasztották belőle a bort.

 

Az időszaki vendégkiállítás horvát nyelven is megismerhető.