Eseménynaptár
2024. október
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.30. - 2024.10.30.
Kaposvár
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.30. - 2024.10.30.
Komló
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.30. - 2024.10.30.
Kecskemét
2024.10.30. - 2024.10.30.
Gödöllő
2024.10.30. - 2024.10.30.
Budapest
2024.10.29. - 2025.02.09.
Budapest
2024.10.18. - 2024.11.22.
Dunaújváros
2024.09.29. - 2024.10.27.
Veszprém
2024.09.27. - 2024.10.27.
Szombathely
2024.09.20. - 2025.01.31.
Budapest
2024.09.18. - 2024.10.18.
Veszprém
2024.09.13. - 2024.11.24.
Sepsiszentgyörgy
2024.09.07. - 2024.10.25.
Kecskemét
2024.09.01. - 2024.10.31.
Veszprém
2024.08.01. - 2024.09.01.
Budapest
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1146, Budapest Városliget, Vajdahunyadvár
Telefonszám: (1) 363-1117
Nyitva tartás: III.1-X.31.: K-V 10-17
XI.1-II.28.: K-P 10-16, Szo-V 10-17
A Városliget Széchenyi-szigetén, a Vajdahunyadvárban található Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeuma. Maga az épület is egyedülálló, hiszen tervezője, Alpár Ignác különböző építészeti stílusokat ötvözött egységbe, oly módon, hogy felhasználta a történelmi Magyarország területén akkor fellelhető jelentősebb épületek egy-egy részletét, ismertebb elemeit. tovább
Programok
2024.09.30. - 2024.11.08.
Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolások részére a hagyományos tartósítási eljárásokról.Az élelmiszer feldolgozás és a tartósítás jelentősége, előnyei, feltételei. A fizikai, kémiai, fizikai/kémiai, biokémiai tartósítás hogyan is néz ki a mindennapokban. A bomlási folyamatok lassításának módjai: szárítás/aszalás, sűrítés, füstölés, sózás, savanyítás/erjesztés. Fogalmak tisztázása: ecet, kovász, élesztő, tejsav, tejoltó, fermentálás, kefírgomba, kvász, kumisz, umami íz, adalékanyagok, pasztörizálás. tovább
2024.09.30. - 2024.11.08.
Autizmusbarát múzeumpedagógiai foglalkozás az asztalunkra kerülő ételek eredetéről.Az vagy, amit megeszel? címmel a mezőgazdaság fogalmával, a mai világban betöltött szerepével foglalkozunk, abból a kérdésből kiindulva, hogy honnan is kerül a tányérunkra pl. egy hamburger sült krumplival. Mely alapanyagok, honnan érkeznek hozzá? Majd végül megállapítjuk, hogy vajon miért nem ezt az ételt ették a pásztorok vagy a kávéházakban, vendéglőkben étkező pestiek. Egyáltalán elkészülhetett volna ez az ínycsiklandó étel 150 évvel ezelőtt? tovább
2024.10.09. - 2024.11.10.
Gasztronómiai program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. tovább
2024.10.29. - 2024.11.10.
Gasztronómiai program a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. tovább
Állandó kiállítások
Részlet a kiállításból
A kiállítás a domesztikációs folyamatot a jégkori állapotok felrajzolásával kezdi, és a Kárpát-medencébe - az ún. Körös-kultúra népével - eljutó első háziállatok bemutatásával végzi. Áttekintést ad a háziasítás módszereiről, a háziállatok kialakulásának helyszíneiről, s a Kárpát-medence legfontosabb háziállatainak történetéről. A kiállítás végül a magyarországi archeozoológiai kutatás történetével ismerteti meg az érdeklődőket. tovább
Kincsem macskával
A kiállításban az érdeklődők játékos formában, interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a magyar lóversenysport történetét, valamint a lótartással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. A látogatók a tárlat megtekintése során közvetlenül, fizikai valóságukban tapinthatják meg a különféle használati tárgyakat. A kirakók, kérdés-felelet kvízek és feladványok a gyermekek és felnőttek számára egyaránt játékos ismeretszerzésre adnak lehetőséget. tovább
Cséplés: Kiskunhalas, 1910-es évek
A kiállítás a magyar mezőgazdaság teljes történetét kívánja bemutatni az élelemtermelés kezdeteitől, vagyis az újkőkortól egészen napjainkig, az Európai Unióhoz való csatlakozásig. Ez hatalmas, mintegy 8000 éves fejlődést átfogó vállalkozás. 2005-ben a legrégebbi időszakok mezőgazdaságának történetét mutattuk be a magyar államalapításig. tovább
Mi alakítjuk - Agrár • Környezet • Védelem
A kiállításban azokra a sokakat foglalkoztató környezeti kérdésekre irányítják rá a látogatók figyelmét, melyek az egész emberiség és a Föld jövőjére hatással vannak, mint például a klímaváltozás, a beporzó rovarok számának drasztikus csökkenése vagy a vízszennyezés. tovább