2025.04.28.
Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Közösségek Hete 2025

2025.04.24.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb díjban részesült a gyulai Almásy-kastély

2025.04.15.
Janus Pannonius Múzeum

Pécsett járt a MAMUTT

2025.04.15.
Petőfi Irodalmi Múzeum

100 év, 100 nap, 100 kincs

2025.04.02.

Földi 270

2021.06.24.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A magyar konyha páratlan! Találunk a magyar gasztrotörténelem során néhány érdekességet, amelyet ismerjünk meg és feltétlenül kóstoljuk meg a tipikus ételeinket egészen a Dobos-tortától a Jókai bablevesig.
Dobos-torta
Érdekességek a magyar gasztrotörténelemből

Ha megállunk egy kicsit és belegondolunk, a honfoglaló magyarok mivel táplálkoztak, és milyen gazdag étrendet állíthatunk össze a 21. században, hétmérföldes különbségeket fedezhetünk fel.

A mérföldkövek közül érdekes a 13. század, amikor megjelentek a hüvelyesek, a babfélék, de olyan gyümölcsökkel is gazdagodtunk, mint a szilva vagy a szőlő. A borkészítés tudománya is erre az időre tehető.

Mátyás király idejében az olasz konyha hatásai, az ételek fűszerezése hamar elterjedt, felhasználva eddig ismeretlen alapanyagokat, mint a sáfrány vagy a gyömbér. A kovászolt kenyér, a száraztészták pedig kifejezetten ehhez az időszakhoz köthetőek.

A török hódoltság idején természetesen a török konyha jellegzetességeit érezhettünk. Megismerkedtünk a magyar konyha fontos alapanyagaival mint a burgonya, a paradicsom, a paprika.

A Monarchia érkezésével a francia konyha is megérkezett hozzánk magával hozva például a majonézt. A Habsburgokkal szembeni ellenállás jeleként, a nemzeti öntudatra ébredés részeként ekkor vált a pörkölt és a gulyás nemzeti étellé.

A napjainkban közkedvelt, tipikus magyar ételek, mint a hortobágyi palacsinta, a hurka-kolbász, a Dobos-tortától a Jókai bablevesig mind a 19. század elején születtek.

Miért a Dobos-torta?

Nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna a Dobos-tortáról, és - még ha nem is édesszájú - legalább egyszer ne kóstolta volna meg! Rengeteg nagymama készít családi ünnepekre manapság is, és a Dobos-torta házilag még finomabb tud lenni.

A szülőatyja Dobos C. József cukrászmester volt, aki 1885-ben alkotta meg a saját magáról elnevezett édességet. A Dobos-torta sokáig fogyasztható maradt hűtés nélkül is, és elindult világhódító útjára.

Egyszerű, de elegáns - ezzel tűnt ki akkoriban a többi torta közül. A legenda szerint egy elrontott krémnek köszönhetjük a Dobos-tortát, ugyanis a vajköpülő fiú só helyett cukrot tett bele. Ha így is van, mind csak köszönetet mondunk a tévedésért.

Ha bableves, akkor Jókai!

Az már biztos, hogy a magyar konyha tele van finomabbnál finomabb levessel, de a Jókai bableves páratlan. Érdekes a története, illetve az is, ki milyennek szereti.

Az író, Jókai Mór nevét viselő egytálétel mai - hivatalos - receptje ugyanis eltér az eredetitől. A ma ismert Jókai bablevest Gundel Károly a Gundel Étteremben szolgálta fel először csülkös-tejfölös formájában. A hagyomány szerint Jókai imádta a malackörmöt, ezért az eredeti recept ezt tartalmazza egy sűrű nagyszemű babos, paprikás rántással.

Összességében, a több mint két évezred alatt minden évszázad hozzátette a magáét, formálta egy kicsit a magyar gasztrotörténelem korszakait.