Eseménynaptár
2025. április
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
2025.04.26. - 2025.04.26.
Fehérvárcsurgó
2025.04.26. - 2025.09.21.
Pécs
2025.04.24. - 2025.06.01.
Szombathely
2025.04.23. - 2025.04.23.
Kaposvár
2025.04.21. - 2025.04.21.
Fülek
2025.04.20. - 2025.04.21.
Szentendre
2025.04.19. - 2025.04.19.
Balassagyarmat
2025.04.19. - 2025.04.21.
Eger
2025.04.18. - 2025.05.24.
Kiskunhalas
2025.04.18. - 2025.04.21.
Ópusztaszer
2025.04.17. - 2025.04.17.
Fülek
2025.04.17. - 2026.01.04.
Szentendre
2025.04.17. - 2025.05.17.
Budapest
2025.04.16. - 2025.04.16.
Budapest
2025.04.16. - 2025.05.11.
Szombathely
2025.04.16. - 2025.05.16.
Nyíregyháza - Sóstó
2025.04.14. - 2025.12.12.
Budapest
2025.04.11. - 2025.07.27.
Hódmezővásárhely
2025.04.11. - 2025.05.23.
Dunaújváros
Dorozsmai Szélmalom - Szeged - Kiskundorozsma
A szélmalom
Cím: 6791, Szeged - Kiskundorozsma Szélmalom u. 2/A
Telefonszám: (62) 463-112, (20) 954-2124
Nyitva tartás: III.1-X.30.: K-V 14-18
agrártörténet, állandó kiállítás, gazdaság, mezőgazdaság, növénytermesztés, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Múzeumi belépők, szolgáltatások árai:
Belépő felnőtteknek
150 HUF
Csoportos belépő felnőtteknek
(10 fő felett)
100 HUF
Belépő diákoknak
100 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
100 HUF
A 19. század végén megjelenő kombájnok előtt évezredekig fáradságos kézi módszerekkel aratták az élelmezésre szánt gabonát az elődeink. Ennek a munkának legfontosabb eszközei a kiállításunk tárgyai, úgymint: kasza-takaróval, fa gereblye, favilla, sarló, marokszedő kuka, kasza üllő, kasza kalapács, kaszakő, tokmány és az ivóvizes demizson vagy cserépkancsó- az aratáshoz. Csépléshez pedig: cséphadarók és szórólapát.
Részlet a kiállításból
Az aratási munka nemek szerint elkülönült, mert az embert próbáló kaszálást a férfiak végezték, míg a marokszedés és a kévekötés az asszonyok és a nagylányok feladata volt.

A férfiak a kévébe kötött gabonát keresztekbe, vagy asztagokba gyűjtötték, és lovas fogatokkal hordták haza a tarlóról.

A mag kicséplését a döngölt padlójú csűrben vagy a gazdaság udvarán végezték. Vagy nyomtató lovakkal tapostatták, vagy cséphadaróval püfölték a kalászokat, míg abból teljesen ki nem hullott a gabonamag. Ezután a kicsépelt gabonát kiterítették száradni, és időnként szórólapáttal forgatták. Miután megfelelően kiszáradt, bezsákolták, és csak arra várt, hogy jó szél fújjon és elvihessék a legközelebbi szélmalomba, őrletni.